2011. augusztus 3., szerda

Így vigadtak a váciak

A Duna kanyarulatánál, nem messze a fővárostól fekszik egy kis város, amely lassan ezer éve ad otthont lakóinak: királyoknak, püspököknek, hős vitézeknek, büszke asszonyoknak, s egyszerű embereknek. A városalapítástól eltelt időszak legdicsőbb és legfényesebb periódusa a barokk éra.
A hétköznapokon csendes és szunnyadó város erre a korszakra emlékszik minden évben, július utolsó hétvégéjén, a Váci Világi Vigalom alkalmával.
Vác ekkor valóságos változáson megy keresztül. A belváros utcái, terei és a barokk időket idéző épületei emberek ezreinek nyújtanak színes, színvonalas programokat.
Idén már XIX. alkalommal került megrendezésre a Vigalom, a helyiek, valamint a környékbeliek nagy örömére, hiszen Vác ekkor életre kel és a pezsgő város a legvonzóbb arcát mutatja.
A pénteki nyitóceremónia igazi történelmi kavalkád: felvonultak a római gladiátorok, a barokk öltözetű hölgyek és urak, a vitéz katonák és a bátor huszárok. A menetben a Kőkaputól a Főtérig gyönyörködhettünk, ahol a mindenkori polgármester ünnepélyesen megnyitotta a fesztivált.
A három nap során kicsik és nagyok egyaránt találhattak kedvükre való műsort. Aki ügyes és kreatív benevezhetett a barokk jelmezversenyre, ahol a saját készítésű ruhaköltemények mérettettek meg.
A gyermekek szórakoztatására zenés és táncos darabokat szerveztek, továbbá kézműves foglalkozásokat tartottak. A zenében klasszikusabb stílust kedvelők örömüket lelhették a fúvós koncertekben és templomi hangversenyekben, valamint az operett gálában. A modernebb műfajokat a musical revü, a pop, jazz és rock koncertek képviselték.
A koncertek és hangversenyek mellett kabaré, sőt nemzetiségi műsorok is helyet kaptak a palettán, így kerülhetett sor pl. a Főtéren egy kis görög körutazásra.  
Az előadások több helyszínen kerültek megrendezésre. A kisebb koncerteknek és műsoroknak a Városháza udvara, a Zeneiskola, a DDC művészetek udvara, valamint a templomok adtak otthont, míg a nagyobb tömegeket megmozgató események a Főtéren, a Zenepavilonnál felállított Rock színpadon, ill. a Duna – parti nagyszínpadon zajlottak. Az utóbbi idén a Bikini együttest, a Keresztes Ildikó Band-et, valamint a Neoton Família sztárjait látta vendégül és persze az elmaradhatatlan utcabált.
A kultúra szerelmesei nem távozhatnak anélkül, hogy ellátogatnának a helyi múzeumokba és megtekintenék az állandó, illetve az időszaki kiállításokat. A legnevesebbek a Memento Mori kiállítás, a Sajdik gyűjtemény és a galériák.
A Duna – parton kószálókat a kirakodó vásár várta, ráadásul, ha a nézelődésben megéheztek vagy megszomjaztak, akkor itt ínycsiklandozó falatokkal és finom italokkal csillapíthatták éhségüket, szomjúságukat. Figyelem! A szigorú diétát tartók kerüljék ezeket a sátrakat! A finom pecsenyék, a kolbászok, az egészben sült ökör, a kenyérlángos, a kürtös kalács, a mini fánk, a vattacukor és a vásárfia csupán néhány a sok ízletes, ellenállhatatlan falat közül.
Mire a vendégek megszerették a rendezvényt és beleszerettek a városba, vasárnap este Vác búcsúzni kényszerült. Mindezt stílusosan tette: tűzijátékkal és idén felcsendült Vác dala is „A szívem városa” címmel .
Aki kedvet kapott a fesztiválhoz tájékozódhat Vác város hivatalos honlapján (www.vac.hu), ill. a Tourinform irodában.

                                                                                  Írta: Rogozonszki Angéla

A városról készült néhány fénykép, amelyeket az előző bejegyzésben lehet megtekinteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése