2011. július 21., csütörtök

Szakmai észrevételek a kormányzat felé

Mint emlékezetes, Károvits Tamás májusban levelet intézett Matolcsy György miniszterhez, melyben több szakmai kérdést és meglátást fogalmazott meg a turizmus helyzetével, főbb problémáival kapcsolatosan (lásd kapcsolódó hírünket). A szakember a közelmúltban megkapta a miniszter válaszát, melyben a miniszter több, a turizmus fejlesztését célzó intézkedést is felsorolt, melyeket az elmúlt hónapokban valósítottak meg.

Ilyen például 2010 júliusi ágazati konzultáció, az Új Széchenyi Terv vitairatának nyilvánosság elé tárása majd az ÚSZT Gyógyító Magyarország Programjának elindítása, vagy a belföldi turisztikai forgalom élénkítését szolgáló Széchenyi Pihenő Kártya rendszerének kidolgozása. Május elején került ki az NGM honlapjára Magyarország 2011-2020 közötti turizmusfejlesztési koncepciójának vitaanyaga, melyhez szintén várják a szakmai véleményeket, augusztus 10-ig. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a turizmusról szóló törvény előkészítése is. Mint Matolcsy György fogalmaz, tisztában van vele, hogy sok még a teendő, ám a fenitek alapján úgy látja, a kormányzat turizmus iránti jószándéka nem kétségbe vonható. Továbbá kéri a szakmát, továbbra is segítse javaslataival a munkát.
Károvits Tamás újabb levelet fogalmazott meg, melyben további fontos szakmai tényezőkre hívja fel a kormányzat figyelmét, az alábbiak szerint.
A szakember hiányolja, hogy a válasz nem tartalmazott konkrétumokat a feltett kérdésekre vonatkozóan, s miközben a retorika szintjén idáig minden kormány húzóágazatként, prioritásként deklarálta a turizmust, számos kérdés mindmáig megoldatlan.
Nehezményezi, hogy a MATUR budapesti tagozata nem kapott meghívást az Új Széchenyi Terv turisztikai konzultációjára, pedig ezzel kapcsolatosan az elmúlt években 9 szakmai állásfoglalást fogalmaztak meg, ami megjelent meg a szakmai sajtóban is.
A SZÉP kártya vonatkozásában, kisebb változtatásoktól eltekintve, alapfunkciójában nem lát drámai különbséget a korábbi üdülési csekk rendszeréhez viszonyítva. Ám a belföldi keresletet elsősorban a jövedelmek európai színvonalra való emelésével lehetne elérni.
A turizmusfejlesztési koncepció vitaanyagának összeállításában nem kérték ki véleményüket, holott a MATUR egyike a legaktívabb szakmai szervezeteknek.
A turizmustörvény létrehozása továbbra is várat magára, s ebbe a folyamatba a MATUR nem kapott lehetőséget bekapcsolódni.
A cél az lenne, hogy az állandó konfrontációt - kormány és vállalkozó közt - váltsa fel az együttépítkezés. Éppen ezért a szakmai szervezetekből felállítottak egy szakmai csapatot, mely turisztikai, TDM, vendéglátós, köz- és gyermekétkeztetéssel foglalkozó gyakorló szakemberekből áll, ismét kérve, hogy Matolcsy György fogadja őket, és így megismerje a valós állapotokat.
Károvits Tamás konkrét kérdéseket is megfogalmazott, melyek közül a szorosan szakmaiak az alábbiak:

- Miért nem kapja meg a NGM turizmus főosztályától a 15 éve működő GKRT egyesület a TDM-be  való regisztrációját a fent említett szervezetekkel  támogatva  és igazolva?
-  Mikor állítják fel a turizmus irányítási rendszerét?
- Mikor válik feltétellé a turizmus irányításában, döntéshozatalában, pozíciók betöltésében a célirányos, igazolt gyakorlattal alátámasztott szakmai eredmény és végzettség?
 - Mikor történik meg a vendéglátás önálló irányítási struktúrájának létrehozása, ki készíti annak stratégiáját?
- Potosan mely tárcánál ki felügyeli a gyermekétkeztetést?
- Hol vásároljunk bizonyítottan magyar árut, mikor gazdáinknak nincs áruháza?
- Mikor készül szabályozás, amely védi a turizmusban, vendéglátásban dolgozó hazai családi kis és közepes vállalkozásokat?

Forrás: Panoráma Bulletin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése