2011. július 5., kedd

Az NGM-ben járt szakmai egyeztetésen a MATUR TDM tagozata

A lelkes fiatalokból álló MATUR TDM tagozat június 23-án szakmai egyeztetés keretében találkozott Csizmadia Norberttel, a Nemzetgazdasági Minisztérium Stratégiai Műhelyének vezetőjével. A találkozón részt vett Lengyel Márton, a MATUR elnöke, valamint Chikán Márton, a MATUR tagja, aki 2011 júniusától az NGM munkatársa.

A konzultáció keretében Csizmadia Norbert bemutatta a minisztérium alapvető céljait és működési rendszerét, illetve a Stratégiai Műhely működésének lényegét, amely olvasztótégelyként gyűjti össze a különböző területek tapasztalatait, ötleteit, és fordítja le azokat a gazdaság nyelvére, létrehozva egyfajta tudáshálót.
A MATUR TDM tagozat bemutatta tagjait, céljait, eddigi tevékenységét és biztosította az NGM képviselőjét lelkesedéséről és tenni akarásáról. A konzultáció során átadta a turizmus stratégiai vitairatra vonatkozó véleményét és javaslatait, melynek összegzése a következő:
Egy átfogó helyzetelemzésen alapuló, hosszú távú célrendszert tartalmazó koncepció kidolgozására lenne szükség, amely megalapozza a középtávra szóló stratégiákat és fejlesztési programokat. A hosszútávra szóló prioritások közül az első az egészségügyi turizmus fejlesztése legyen, de a turizmus rendszerének egészére kellene a távlati fejlesztési célokat meghatározni és a működési feltételeket kidolgozni.
A tagozat TDM-mel kapcsolatos véleményét Lengyel Márton adta elő és azzal összegezte, hogy egy szakszerűen kialakított TDM szervezeti rendszer nélkülözhetetlen lenne a hazai turizmus megújításához, de az eddigi folyamat még igen messze van ettől. A folytatáshoz az alapvető kérdések és problémák tisztázása érdekében kutatást tart szükségesnek, illetve egy szakmai konzultáció létrehozását javasolja.
A szakmai egyeztetés sikeresen zárult. Csizmadia Norbert nyitottan fogadta a tagozat álláspontját, javaslatait és nagy érdeklődést mutatott a lelkes kis csoport kezdeményezései iránt. Biztosította őket a folyamatos kapcsolattartás fontosságáról és együttműködéséről.
A MATUR TDM tagozat véleménye és javaslatai a Turizmusfejlesztési Stratégia szakmai vitairatára és a jelenlegi TDM rendszer hiányosságaira vonatkozóan megtekinthetők a MATUR honlapján (www.matur.hu) és a tagozat blog oldalán (http://maturtdm.blogspot.com).

Forrás: Panoráma Bulletin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése