2011. június 10., péntek

A kilábalás jeleit mutatja a turizmus Magyarországon

A tavalyi nehéz év után a kilábalás jeleit mutatja a magyarországi turizmus, az év első négy hónapjában növekedett a hazai, illetve a külföldi turisták és a vendégéjszakák száma, valamint a kereskedelmi szálláshelyek bevétele - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai főosztályának vezetője csütörtökön Hévízen.

Nemes Andrea, a hévízi NaturMed Hotel Carbona mintegy 300 millió forintos, európai uniós támogatással megvalósított beruházásának átadása alkalmából beszélt arról, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken áprilisban a vendégéjszakák és a vendégek száma is 12 százalékkal nőtt.
Az év első négy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek díjbevétele 74 milliárd forint volt, 8,8 százalékkal bővült az előző évhez képest. Ugyanebben a négy hónapban a belföldi turisták száma 5-7 százalékkal, míg a külföldi vendégeké mintegy 10 százalékkal emelkedett Magyarországon.
Nemes Andrea hangsúlyozta: szükség van a minőségi beruházásokra, fejlesztésekre, a kormányzat is több olyan intézkedést dolgozott ki, ami a turizmus versenyképességét és munkahelyteremtő képességét fokozhatja. Ezek között említette, hogy a tervek szerint még idén elfogadják a turizmusfejlesztési koncepciót, a most folyó előkészítés után pedig társadalmi vitára bocsátják a turizmustörvényt.
A remények szerint a belföldi turizmus eredményei 3-5 éven belül 30-35 százalékkal növekedhetnek a Széchenyi Pihenő Kártya bevezetésének is köszönhetően. Jelentős versenyképességi tényező az áfa, "amit középtávon mindenképpen rendezni szükséges", ez a turizmusfejlesztési koncepcióban is megtalálható - fejtette ki Nemes Andrea.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése