2011. július 29., péntek

A Büki TDM a helyi helyzetről

A bükfürdői idegenforgalmi- és erre épülő egyéb vállalkozások helyzete a kiemelkedő hazai desztinációk, így a hazai turizmus egésze állapotának megfelelő, tehát nem jó. A maradék tartalékok felhasználásával, a hiteltörlesztések összegének megugrálásával, az üdülési csekkrendszer kifutásával a szolgáltatók helyzete még az elmúlt évekhez képest is romlott – fogalmazott megkeresésünkre a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület. Bükfürdő Hévíz után a második legjelentősebb, külföldiek által leglátogatottabb hazai idegenforgalmi központ, lakosságszámhoz mérten pedig országosan első, közel 800.000 hivatalos vendégéjszakával, így több mint félezer vállalkozás, illetve az egész fürdőváros jövője függ az idegenforgalom alakulásától.

A kialakult helyzet egyáltalán nem egyedi, sőt más hazai desztinációkhoz mérten az itteni helyzet akár irigylésre méltónak is tekinthető, azonban semmilyen felszínes sikerpropaganda nem segíthet a hazai turizmus hosszú évek óta stagnáló, sőt folyamatosan romló teljesítményén – áll a TDM szervezet válaszában.
Az idegenforgalomba szabályozottan és megfelelő mértékben, koncepcionálisan visszaforgatott pénzek hiánya így a turizmus törvény megalkotásáig, a TDM rendszer teljes kiépüléséig és közvetlen, szabályozott finanszírozásáig nem várható a magyar turizmus európai szinten versenyképessé válása. A gyenge fizetőerejű belföldi piac sem könnyíti meg a sokszor eladósodott, sokszor átgondolatlanul alapított vagy rosszul, nem professzionálisan menedzselt vállalkozások életét. A helyi TDM szervezet, amely több mint 140 büki vállalkozást, az önkormányzatot és a fürdőt is egyesíti, éppen azon dolgozik a kormányzat szándékaival és a szakmai szövetségek, valamint az MT Zrt. törekvéseivel összhangban, hogy a rosszul szervezett és finanszírozott hazai idegenforgalom, így az abból megélni kívánó vállalkozások helyzete is javuljon.

Forrás: Panoráma Bulletin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése